QUEM Identiteit Makers

SSL certificaat

Waarom zou je een website met een SSL certificaat beveiligen? Wat zijn de voordelen van een SSL certificaten wat is een SSL waard voor jouw website of webshop? Dat kunnen wij eenvoudig toelichten.

Let op! Vanaf juli/augustus 2018 gaat Google websites die niet voorzien zijn van een SSL certificaat als ‘onveilig’ markeren. Dit houdt in dat bezoekers niet de website krijgen te zien, maar een melding dat de verbinding niet veilig is.

SSL certificaat

Waarom een SSL certifcaat?

Een SSL certificaat zorgt voor een betere beveiliging van gegevens tussen een website en een internet browser (Internet Explorer, Google Chrome, Safari, Firefox). Bijvoorbeeld bij het gebruik van formulieren, zoals een contact- of bestelformulier.

Beveiliging

Met een SSL certificaat beveilig je de gegevensuitwisseling tussen je website en de bezoekers van je website en zorg je er dus voor dat deze belangrijke gegevens niet onderschept kunnen worden. Denk hierbij aan persoonlijke gegevens die worden verstuurd via een contactformulier en het aanmelden op nieuwsbrieven.

Bij 9 op de 10 bedrijfswebsites zijn gegevens van bezoekers onveilig. *

Vertrouwen (zekerheid)

Een SSL (Secure Socket Layer) certificaat zorgt voor vertrouwen van bezoekers van jouw website. Dit geeft de bezoeker een soort van zekerheid dat de gegevens die worden verzameld niet worden onderschept door anderen. Vertrouwen kan zeker bijdragen aan de identiteit van een organisatie. Ziet de website er verzorgd uit? Kan ik mijn gegevens wel achterlaten en wie is de eigenaar van de content? Allemaal relevante vragen van website bezoekers.

Datalekken

Let op: SSL is geen maatregel inzake de Privacywetgeving en Meldplicht Datalekken. Hiervoor moeten meer maatregels worden ondernomen. Een website voorzien van een geldig certificaat is wel een goede start en brengt je weer een stukje dichterbij de nieuwe richtlijnen van de zoekmachines.

Zoekmachine rankings

Een SSL certificaat kan bijdragen aan de ranking van jouw website in Google. Google heeft in 2014 aangekondigd dat ze een HTTPS verbinding (https) meenemen in het ranken van websites in de zoekresultaten. In december 2015 deden ze daar nog een schepje bovenop door te verkondigen dat HTTPS (dus met SSL beveiligde websites) echt voorrang krijgen in de zoekresultaten ten opzichte van niet beveiligde website. Het gebruik van een SSL certificaat is dus positief voor de ranking van je website. Niet alleen in Google, maar ook in Bing en Yahoo!.

* Bron: Stichting Internet Domeinregistratie (SIDN)

SSL certificaat

Heb ik al een SSL?

Allemaal leuk en aardig, maar hoe kan je nu controleren of je al een SSL certificaat hebt? Volg de onderstaande stappen:

  1. Ga naar de website die je wilt controleren;
  2. Zie je in de adresbalk een groen slotje? Dan zit je goed!
  3. Zie je een uitroepteken of krijg je een melding? Oeps!

Heb je geen SSL certificaat? Dan raden wij aan om dit zo snel mogelijk te regelen. De kosten voor een SSL certificaat kunnen variëren per hosting provider, maar het ligt gemiddeld op een tientje per maand. Dus daar hoef je het niet voor te laten. De implementatie is vaak binnen een dag gerealiseerd. Ook dat is te overzien.

Meer weten over SSL certificaten? En hoe een SSL kan worden toegepast op een bestaande of nieuwe website?

    QUEM Identiteit Makers

    Wie?   /   Wat?   /   Waarom?